poniedziałek, 31 października 2016

Tort słodko kwaśny

Uwielbiam piec rożne smakołyki, zwykle korzystam z przepisów znalezionych w internecie. Dziś jednak przedstawiam torcik, który częściowo sama wymyśliłam, choć z pewnością podobne w sieci już krążą :)

Poniżej przedstawiam torcik, który powstał jako odskocznia od szydełkowania, w które bardzo się zaangażowałam i na które poświęcam niemal cały wolny czas; wieczorami i nocami, pomiędzy nocnymi pobudkami młodszego synka :)


Tort jest bardzo prosty i dość szybko się go przygotowuje.



Składniki....

biszkopt
- 5 jaj
- ok 1 szklanka cukru
- 1 i 1/4 szklanka mąki

masa mascarpone
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- sok z 1 cytryny
- ok 50 g cukru pudru

polewa czekoladowa
- 1 czekolada mleczna
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 2 duże łyżki masła
- ok 60-80 ml śmietanki kremówki 30%

dodatkowo
- 1 puszka kajmaku
- kilka bez (do przyozdobienia lub cokolwiek wg gustu i smaku)

...przygotowanie

1. Biszkopt - oddzielamy białko od żółtka, ubijamy białka na sztywno, pod koniec powoli dodajemy cukier. Następnie dodajemy powoli po jednym żółtku, miksując na wolnych obrotach. Gdy tylko składniki się połączą dodajemy powoli przesianą mąkę i mieszamy. Wylewamy na blachę i pieczemy ok 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

2. Masa mascarpone - do serka dodajemy sok z cytryny i cukier puder, dokładnie mieszamy. Ubijamy śmietankę, a następnie łączymy powoli z masą mascarpone.

3. Polewa czekoladowa - podane składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, do czasu połączenia.

4. Biszkopt kroimy wzdłuż na 2 części. Masę kajmakową mieszamy, by stała się miększa i łatwiejsza do posmarowania.

5. Dolny blat biszkopta smarujemy masą kajmakową a następnie masą mascarpone i przykrywamy górnym blatem biszkopta. Górny blat smarujemy mają kajmakową, a boki biszkopta wypełniamy i delikatnie smarujemy masą mascarpone. Na całość wylewamy polewę czekoladową i przyozdabiamy bezami lub innym dodatkiem wg uznania.



SMACZNEGO! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz