Od dawna zbierałam się z zamiarem upieczenia własnego chleba, aż w końcu stało się. Stworzyłam mały chlebek, z którego jestem dumna. Nie mogłam się powstrzymać i zanim moje dzieło ostygło skosztowałam jedną małą kromeczkę. Okazuje się, że jest przepyszny, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut.
Z całą pewnością mogę polecić ten przepis każdej zapracowanej mamie i nie tylko.
Z całą pewnością mogę polecić ten przepis każdej zapracowanej mamie i nie tylko.
Przedstawiam chleb na bazie drożdży z pełnoziarnistej mąki i z garścią słonecznika :-)
Mam tylko nadzieję, że moim Domownikom posmakuje równie bardzo :-)
Przepis banalnie prosty...
Składniki:
mąka pełnoziarnista 0,5 kg
drożdże - 25 gram
ciepłe mleko 300 ml
cukier - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
olej lub oliwa
Przygotowanie:
Drożdże, cukier, łyżkę mąki i odrobię mleka mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Kolejno dodajemy pozostałe mleko i mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i zwarte.
Ciasto wkładamy do keksówki wysmarowanej olejem/oliwą i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy w temp. 200 stopni przez pierwsze 15 minut, następnie w temp. 180 stopni przez kolejne 15 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia :-)
W trakcie wyrabiania ciasta można dodać ulubione ziarna.
SMACZNEGO ;-)
Wygląda pysznie! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam, mi bardzo smakował, a na prawdę robi się go bardzo szybko :)
OdpowiedzUsuń