niedziela, 2 października 2016

Na dobry początek domowy chleb...

Pierwszy własnoręczny chleb.

Od dawna zbierałam się z zamiarem upieczenia własnego chleba, aż w końcu stało się. Stworzyłam mały chlebek, z którego jestem dumna. Nie mogłam się powstrzymać i zanim moje dzieło ostygło skosztowałam jedną małą kromeczkę. Okazuje się, że jest przepyszny, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut.
Z całą pewnością mogę polecić ten przepis każdej zapracowanej mamie i nie tylko.

Przedstawiam chleb na bazie drożdży z pełnoziarnistej mąki i z garścią słonecznika :-)


Mam tylko nadzieję, że moim Domownikom posmakuje równie bardzo :-)



Przepis banalnie prosty...

Składniki:
mąka pełnoziarnista 0,5 kg
drożdże - 25 gram
ciepłe mleko 300 ml
cukier - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
olej lub oliwa

Przygotowanie:
Drożdże, cukier, łyżkę mąki i odrobię mleka mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Kolejno dodajemy pozostałe mleko i mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i zwarte.
Ciasto wkładamy do keksówki wysmarowanej olejem/oliwą i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy w temp. 200 stopni przez pierwsze 15 minut, następnie w temp. 180 stopni przez kolejne 15 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia :-)

W trakcie wyrabiania ciasta można dodać ulubione ziarna.

SMACZNEGO ;-)





2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, mi bardzo smakował, a na prawdę robi się go bardzo szybko :)

    OdpowiedzUsuń